0 tot 3 maanden zwanger

Je bent zwanger! Gefeliciteerd!

Een spannende periode breekt nu aan voor jou en je partner. Er ontwikkeld zich een piepklein baby’tje in je buik! De komende weken gaat er van alles veranderen in je lichaam. Je lichaam gaat zich voorbereiden op de groei van jullie baby!

Zwangerschapssymptomen

Het eerste trimester van je zwangerschap omvat de eerste tot en met de dertiende zwangerschapsweek. De kans is groot dat je al een aantal zwangerschapssymptomen gaat herkennen. Hoofdpijn, misselijkheid, een opgezette buik, pijnlijke borsten en een pijnlijke onderrug, allemaal symptomen die vaak voorkomen tijdens een zwangerschap! Ook vermoeidheid, vaker moeten plassen en extra eetlust zijn veel voorkomende zwangerschapskwaaltjes.

Je lichaam

Probeer goed naar je lichaam te luisteren in deze periode. Er gebeurd veel in je lichaam dus zorg goed voor jezelf. Gezond eten en voldoende rust zijn erg belangrijk voor jou en de baby die zich ik jouw buik ontwikkeld.

Foliumzuur

Waarschijnlijk ben je al begonnen met slikken van foliumzuur. Zoniet, dan raden we je aan om hier zo snel mogelijk mee te beginnen. Foliumzuur is erg belangrijk voor een gezonde ontwikkeling van je baby! Foliumzuur draagt bij aan de vorming van het zenuwstelsel en verkleint de kans op geboorteafwijkingen.

Verloskundige

Meestal ga rond je 8e zwangerschapsweek voor het eerst op controle bij de verloskundige bij jou in de buurt. Tijdens deze intake zal de verloskundige jou van alles vragen over je gezondheid en medische geschiedenis. Daarnaast zal ze je ook allerlei informatie geven op het gebied van gezonde voeding, kraamzorg, prenatale onderzoeken en zwangerschapscursussen. Uiteraard is er ook de mogelijkheid om zelf vragen te stellen. Omdat het hartje van je baby rond deze periode vaak nog niet hoorbaar is, wordt vaak alleen je bloeddruk opgemeten, bloed afgenomen en word je eventueel gewogen. Vanaf nu zul je regelmatig op controle gaan bij je verloskundige. Zo kan ze de ontwikkeling van je baby én jouw gezondheid goed in de gaten houden.